Onze snowflake ratten


Herkomst
Eind 2022 ontvingen wij van een vriend een aantal foto's van zijn voederratten. Zij hadden stippels op zowel hun buik als op hun rug. Dit bleek het patroon snowflake te zijn.

Het volledige nest bestond uit snowflakes. Helaas waren een aantal van deze dieren al per ongeluk gevoerd aan de slangen. Wij mochten een van de heren uitzoeken en hebben later ook de laatst overgebleven dame mogen ophalen om te kijken of het mogelijk was om de snowflakes te reproduceren.


Resultaten eerste nest
Wij hebben broer en zus met elkaar gekruist om te zien of hier ook snowflakes uit zouden komen. Op dat moment was de verwachting dat het simpel recessief zou zijn. Door broer Henk en zus Marietje te kruisen, hadden we de verwachting dat we de genetische snowflakes konden vermeerderen. Uit dit nest zijn geen "mooie" snowflakes geboren met de typische enorme hoeveelheid stippen. Wel hebben we het idee dat deze nakomelingen snowflake zijn, alleen niet dusdanig gestippeld. Tevens kwamen we een aantal andere opvallendheden tegen in het nest. Hierover is verder op de pagina meer te lezen.



Het vervolg
Wij hebben contact gehad met diverse rattery's en gevraagd of zij mee willen werken aan het onderzoeken van deze kleurslag. Uit het nest van onze "originele" snowflakes zijn alle rittens verdeeld over 4 andere rattery's en hebben wij zelf ook 2 dieren aangehouden. Tevens hebben wij een uitkruising gedaan met een zwarte variegated dame, omdat er hints waren dat snowflake wel eens zou kunnen spelen met de H-locus. Van deze dieren zijn er ook een aantal mee verhuisd naar de andere rattery's.   

We hebben bewust de keuze gemaakt om deze "lijn/genetica" zoveel mogelijk te spreiden naar andere rattery's. Hierdoor kunnen we gemakkelijk op verschillende manieren uitkruisen en wanneer we terugkruisen, zitten daar ook telkens weer wat outcross bloedlijnen bij.


Opvallendheden tekening
In het allereerste nestje van onze snowflakes, viel ons al direct iets op. Henk en Marietje hebben geen patroon en zijn dus effen. Van de 10 rittens uit het bovengenoemde nest, bleken er 5 rittens te zijn met patroon op hun buik. Dit patroon beperkte zich tot 1 of 2 kleine vlekken. Het patroon heeft iets weg van het patroon "Ier". Een van deze rittens (Norvegicus Melody) heeft op de keuring van Rian Rat Event 2023 zelfs de prijs "2e beste tekening" gewonnen met als jurycommentaar "perfecte ier!".

Met Melody is ondertussen bij VerasRatjes een nestje gefokt met een mooie zwart minimaal berken man (met 1 klein stipje op de buik). Uit dit nestje van 5 rittens zijn geen japanners geboren. In dit nest zat 1 effen ritten, 2 berken en 2 berken dieren met extreem veel wit. De foto's van deze twee rittens zijn hieronder te zien.


Opvallendheden kleur
Ook qua kleur lijken de dieren uit de snowflake ouders of de generatie daarna af te wijken van de standaard. Al als ritten ogen ze wat bruiner dan wat we normaal gezien zouden verwachten. De zwarte dieren zijn niet echt zwart, maar lijken bijna de kleur chocolate te zijn. Dit komt niet voor in deze lijnen. Wij zouden de dieren "poor black" noemen. De russisch blauwe dieren die uit deze lijn geboren zijn, beginnen vanaf de tweede vachtwissel rood-bruine vlekken te krijgen. Tevens hebben ze veel silvering, dus witte haren, in de vacht op hun rug. Dit komt wel vaker voor en bij vele kleurslagen, maar deze dieren hebben het opmerkelijk veel en ook consequent allemaal. Hiernaast foto's van de snowflakes en de twee dieren uit het eerste nest die wij hebben aangehouden onder wit licht.


Stippen
In het eerste opzicht lijken de nakomelingen geen stippen te hebben. Maar soms, wanneer er een beetje licht op hun vacht valt, maar niet te veel, lijken we toch wat stippen op de dieren te kunnen zien. Dit kan natuurlijk ook komen door de lichte haren die door de vacht heen zitten. Hiernaast zijn een aantal voorbeelden te zien. Doordat er wat minder licht aanwezig was, zijn de foto's ook een beetje vaag.